Yavru Köpek Eğitimi, Ayrılık Kaygısını Önleme

Ailenin yeni üyesi, normal davranışsal eğitimin yanı sıra sizin yanınızda geçirdiği ilk birkaç ay boyunca yalnız kaldığı zamanlarda kendisini etkileyebilecek ayrılık kaygısını yenme konusunda yardım almalıdır. Tüm yavru köpekler bu kaygıyı taşır. Bazıları bundan çabuk kurtulur, bazılarıysa bununla başa çıkmakta zorlanır ve kötü bir sonuç ortaya çıkabilir: Yatak odası terlikleriniz parçalanmış, tuvalet kağıdı evin etrafına saçılmış olabilir, vb.

Bu tür şeyler oluyor zira bizi sürü üyesi olarak gören yavru köpek onu neden yalnız bıraktığımızı anlamıyor. Onun yok edici içgüdüsü bizden intikam almanın bir yöntemi değil, çünkü bu bir öç değil, mutsuzluğunun bir yansıması. Yavru köpeği her zaman yanımızda taşıyamayız. Çalışıyoruz, okula gidiyoruz, yapılması gereken başka işler var, dolayısıyla en iyi seçenek onu bazen yalnız kalmaya alıştırmaktır. Yalnız bırakıldığı zaman yaşadığı huzursuzluk, eşyaları yok etme isteğini, ses çıkarma isteğini (ağlama, sızlama, havlama) ve “işlerini” bizim öğrettiğimiz yerlerin dışında görme isteğini doğurur. Yavru köpekler, bize karşı doğuştan bağımlıdır.

Şimdi de ayrılık kaygısını nasıl azaltabileceğimize bakalım:

  1. Evden ayrılırken onu gereğinden fazla kucaklayıp öpmeyin, onu şımartmayın ya da monolog yoluyla onu eğlendirmeyin. En iyisi, ilgisiz bir şekilde ve arkanıza bakmadan evden çıkmanız.
  2. Eve varınca onu gereğinden fazla kucaklayıp öpmeyin. Bizi muhtemelen kapının arkasında bekliyor olacaktır ancak en iyisi, öncelikle onu bir süre görmezden gelmektir. Daha sonra elimizdekileri yerine yerleştirince ve montumuzu çıkarınca kendimizi (onu) hoş etmek için onu kucaklayıp öpebiliriz.
  3. Yavru köpeği yanımıza almadan evden çıkarken oynaması için ona bir sepet dolusu oyuncak vermek iyi bir fikir. Çok iyi bir dikkat dağıtıcı olmasının yanı sıra eğer oyuncaklar, içinde yavru köpek bisküvileri bulunan interaktif oyuncaksa çok daha iyi olur. Oyuncaklar onlar için harika bir meşgaledir, onlara yalnız olduklarını unutturur ve böylece kaygılarından büyük ölçüde kurtulmasını sağlar.

Sadece yan odada olsak bile, yavru köpeğin bizim evden ayrılışımızı deneyimlemesi gerekiyor ve onu yalnız bıraktığımız için kendimizi suçlu hissetmemize gerek yok.

Eğer kaygı dinmezse ya da daha da kötüye gittiği görülürse, o halde bir uzmanla konuşmak gerekir. Uzman, yavru köpeği yeniden eski haline getirmek ve onun duygusal açıdan iyi olmasını temin etmek için size yol gösterebilecektir.

Kaynak: Yavru Köpek Eğitimi, Ayrılık Kaygısını Önleme

Güncel İçerikler

Kedilerimizi Kızdıran Şeyler

Kedilerimiz hakkında her şeyi bildiğimizden emin miyiz? Bilim insanları, kedilerin insanların nefret ettiği bazı şeylerden…

Bir Kedi Sevmek İçin 27 Neden

Onları ya seviyorsunuzdur ya da nefret ediyorsunuzdur… Doğru, kediler! Elbette onları ve tüm küçük tuhaflıklarını…
keyboard_arrow_up