Köpeği Ev İçi Kulübeye Nasıl Alıştırabiliriz?

Bir önceki yazıda, bir ev içi kulübenin ne olduğunu, bunun ne için kullanılabileceğini ve ne zaman kullanılacağını anlatmıştık. Şimdi de köpeğinizi bunu kullanmaya nasıl alıştırabileceğinize bakalım.

Açıkçası, yetişkin bir köpeği bir ev içi kulübeye asla kapatamaz ve ondan tamamen huzurlu olmasını bekleyemezsiniz. Köpeklerin bunu kullanmaya yavaş yavaş alışması gerekir. İdeal olan, köpeğiniz henüz enikken bu süreci kademeli olarak başlatmaktır. Ancak eğer çok sabırlıysanız, yetişkin bir köpeğe de bu yeni düzeni öğretebilirsiniz!

Köpeğinizi bir ev içi kulübeye alıştırmak için takip etmeniz gereken adımlar aşağıda belirtilmiştir:

Kulübenin içine bir tabak koyarak ve köpeğinizi orada besleyerek başlayın, böylece kulübenin içindeki ortamı öğrenme şansına sahip olacak. Köpek, yiyeceğe odaklanacak ve yemek yediği yerle ilgili bir endişe taşımayacak; köpeğinizin kulübe içinde sakin bir şekilde yemek yediğini gördüğünüzde, yemek yediği sırada kapıyı kapatmayı deneyin. Eğer yemeği bırakır ve dışarı çıkmaya çalışırsa kapıyı açın ve bir sonraki gün tekrar deneyin. Diğer tarafından eğer kapının kapatılmasından memnun görünüyorsa, işe yaradı demektir. Yemeğini yedikten sonra dışarı çıkarın ve ekstra sevgi gösterisinde bulunun ki, iyi bir şey yaptığını anlasın.

Bu şekilde geçen birkaç günün ardından, köpeğin ev içi kulübeye girmesi ve otomatikman yiyeceği araması için kulübeye leziz yiyecekler koymayı deneyin. Buna bir kez alıştı mı, köpek orada yiyeceği ararken kapıyı kapatın (kısa süreliğine). Eğer tedirgin olursa hemen kapıyı açın. İçeride olmak onun kendi seçimi olmalı, hiçbir zaman buna mecbur bırakılmamalıdır!

Birkaç gün bu şekilde eğitim verildikten sonra Rex kulübenin içinde leziz yiyecekleri ararken ona bir deri kemik gibi gerçek bir mükafat verin. Eğer kemiği kulübenin içinde çiğnemeye devam ederse bu gerçekten iyi bir işaret. Bu, köpeğin kulübeyi kendi kişisel barınağı gibi hissetmeye başladığını ifade eder. Diğer taraftan eğer dışarı çıkmak isterse birkaç dakikalığına kapıyı kapatın ancak uzaklaşmayın. Eğer bu sırada kemiğini çiğnemeye geri dönmezse kapıyı açtığınızda kemiği alın ve köpeğin içeri girememesi için kapıyı kapatın. Bu noktada kulübenin içine dönmek isteyen taraf köpek olacak. Sonraki günlerde bu egzersizi tekrar uygulayın. Köpeğin içeride kalmaktan mutluğunu ve oraya kendiliğinden gittiğini anlayıncaya kadar bu teknikleri kullanmaya devam edin. Ev içi kulübenin emniyetli ve sakin bir yerde bulunması gerektiğini unutmayın. Bu, köpeğiniz için gerçek bir barınak, emniyette ve güvende hissettiği bir yer olmalı. Köpeğiniz kulübenin içinde yemek yerken ya da dinlenirken endişelenmemesi ya da sıkılmamasının nedeni de budur.

Eğer sabırlıysanız ve eylemlerinizde tutarlıysanız bu çabanızda başarılı olacaksınız! Köpek, ev içi kulübeyi yuvası olarak görecek ve oraya mutlu bir şekilde kendiliğinden girecek, hatta her ne sebeple olursa olsun onu arabanızda taşımak için ihtiyaç duyduğunuzda dahi kapısı kapalı bir vaziyette kulübede duracaktır. Bir sonraki yazı, ihtiyaçlarınıza uygun bir ev içi kulübe seçme konusundaki bazı ipuçları bulacaksınız.

Kaynak: Köpeği Ev İçi Kulübeye Nasıl Alıştırabiliriz?

Güncel İçerikler

Kedilerimizi Kızdıran Şeyler

Kedilerimiz hakkında her şeyi bildiğimizden emin miyiz? Bilim insanları, kedilerin insanların nefret ettiği bazı şeylerden…

Bir Kedi Sevmek İçin 27 Neden

Onları ya seviyorsunuzdur ya da nefret ediyorsunuzdur… Doğru, kediler! Elbette onları ve tüm küçük tuhaflıklarını…
keyboard_arrow_up