Gök Gürültülü Fırtına Korkusu

Gök gürültülü fırtına çıktığında köpeğimizin paniklemeye başlaması gerçekten çok tuhaf bir durum. Köpekler genelde, bir fırtınayı henüz çıkmadan önce sezerler ve bu, onların titreyerek yatak altına saklanması, çılgınca havlaması, kaçmaya çalışması ya da hatta evin içine işemesi için yeterlidir.

Bir köpeğin sosyalleşme aşamasından daha önce bahsetmiştik. Köpek yaşamının bu evresinde ne kadar çok uyarıcıyı tanırsa o kadar iyi olur. Zira bu, onun daha dengeli bir yetişkin olmasına, korkusuz olmasına ve kötü tepkiler göstermemesine katkı sunacaktır. Ancak küçüklüğünde gök gürültülü fırtınadan ve yıldırımdan hiç korkmayan kürklü dostumuz, bir sabaha uyandığında bir fırtınadan korkabilir. Bu tür durumlarda yapabileceğimiz şey, çok sabırlı olarak korkusuyla yüzleşmesine yardım etmektir.

Amacımız, köpeğimizin korkusunun yerini – dikkatini pozitif bir duyguya yöneltecek – bir uyarıcının almasını deneyerek onu gök gürültüsüne karşı duyarsız hale getirmek olacaktır. Bu amaç doğrultusunda, köpeği sonunda leziz mükafattan oluşan güzel bir ödül alacağı bazı egzersizler yapmaya davet ederek ona giderek artan yoğunlukta (onu bizzat korkutmak istemeyiz!) gök gürültülü fırtına kayıtları çalabiliriz.

Gerçek bir gök gürültülü fırtına yaşandığında, köpeğin dikkatini gök gürültüsüyle birlikte ortaya çıkan uyarıcı işaretlerden farklı yöne çekmemiz gerekiyor. Bu nedenle, köpeğin şimşek, rüzgar ve hava kararmasına yönelik algısını azaltmak için aşağıdaki önlemleri almalıyız:

Gök gürültülü fırtınanın sesini bastırmak ve köpeğin şimşeği görmesini engellemek için köpeği evin içinde tutmak ve balkon kapılarını kapatmak, köpeğin gök gürültülü fırtına algısını azaltacak olan radyo ve TV’yi açmak; köpeğinizi sevmekten ve okşamaktan kaçınarak onu şımartmamak da çok önemli zira onu şımartmak korkusunu ve cezalarını meşru kılacak ve bu da onun daha fazla endişe duymasına neden olacak.

Bir gök gürültülü fırtına çıktığında eğer Fido oynamaktan korkuyor ve sadece saklanmak istiyorsa, onu saklandığı yerden çıkmaya zorlamamalıyız; kaygılarını körüklemekten kaçınmak için onun alıştığı ve kendisini güvende hissettiği ev içi kulübeyi, yastığını ya da taşıyıcıyı kullanmasını sağlamak en iyi seçenek olacaktır. Tıpkı havai fişek korkusuyla yüzleşmesine yardım ederken yaptığımız gibi, burada da pes etmemek önem taşımaktadır. Sabırlı olmalıyız, er ya da geç sonuç alacağız. Bu tamamen alışkanlık kazanma meselesidir.

Kaynak: Gök Gürültülü Fırtına Korkusu

Güncel İçerikler

Kedilerimizi Kızdıran Şeyler

Kedilerimiz hakkında her şeyi bildiğimizden emin miyiz? Bilim insanları, kedilerin insanların nefret ettiği bazı şeylerden…

Bir Kedi Sevmek İçin 27 Neden

Onları ya seviyorsunuzdur ya da nefret ediyorsunuzdur… Doğru, kediler! Elbette onları ve tüm küçük tuhaflıklarını…
keyboard_arrow_up